Зашто ће ова зима бити другачија за мештане планинских села у Љубовији

У Општини Љубовија граде се и реконструишу путеви у неколико планинских села и заселака. Њиховим мештани догађало се да зими, због сметова, недељама буду завејани.

Пре првих снегова, а после 30 година, у селу Дрлаче, почела је обнова и асфалтирање скоро 4 км пута.

 

„Овај пут ће нам олакшати много кретање и коришћење, мештани овог засеока овде ће имати баш много олакшице да дођу својим кућама, својим парцелама које обрађују, са којих узимају приходе и од чега живе", каже Андрија Аврамовић из Дрлача.

Пут је овог лета стигао и до засеока Равни Бановићи, чији су мештани, како кажу, од Љубовије одсечени још од поплава 2014. године.

"Овде 5 домаћинстава и тамо једно шесто, производили су око 40 тона малине и купине годишње, како су поплаве 2014. године затвориле пут, ми смо спали на 5-6 тона. Сад смо коначно живнули, сви ћемо се раширити, повећаћемо производњу, јер можемо да транспортујемо, довучемо, доведемо раднике", додаје Миливоје Бановић из засеока Бановићи.

„Овде је веома тешко било зими због непроходности пута, јер нису могли да дођу из јавног предузећа да нам прочисте пут. Зима крене обично крајем новембра падне снег и тамо до краја фебруара до марта", каже Мирко Бановић из истог засеока.

У Општини, тврде, да ће обнова путева у планинским селима и убудуће бити приоритет .

„Свих ових претходних година доста становника се иселило, сигурно тај тренд би био заустављен да су путеви били асфалтирани и да су били у бољем стању. Надамо се да ћемо свим овим радовима које имамо у наредном периоду и све оно што планирамо у наредним годинама успети да ту путну инфраструктуру доведемо на један много бољи ниво и да ће становништво остати на селу", истиче Милован Јовановић, председник Општине Љубовија.

До краја године, пут ће добити и становници још шест села.

 

 

 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво