Хоће ли Касапчића мост поново спајати обале Ђетиње у Ужицу

Био је један од неколико мостова у граду, стар три столећа. Постоји идеја да се на месту некадашњег, током Другог светског рата порушеног моста, уради реплика. Ускоро би могла бити реализована уз помоћ Турске агенције за подршку и развој.

Од Мегдана до десне обале Ђетиње и чувених Табана у којима се прерађивала кожа, 1627. године, Мехмед - бег Касапчић подигао је 54 метра дугачаку и више од 4 метра широку ћуприју, од камена и тесане сиге. Великим водама и бурним временима, складно грађена ћуприја на 5 лукова, одолевала је дуже од три века.

„Овај мост је био један од најлепших камених мостова у Србији и један од симбола града Ужица. Подсећа на чувени мост у Вишеграду, у себи има и османске градитељске карактеристике али, у својим сводовима има и готског стила," објашњава Немања Обрадовић,кустос Народног музеја у Ужицу.

„Касапчића мост био је централни мост, и тај Мегдан и улица која је ишла на џаду према Бајиној Башти, то је била главна ужичка улица дуго времена," подсећа Предраг Ковачевић, хроничар из Ужица.

Уз писана документа и по неку фотографију сведочанство о Касапчића мосту, који  су Немци срушили током повлачења 1944. године, је и  мермерна плоча са посветом, чува се  у Народном музеју у Ужицу.

Вишегодишње настојање да се репликом Касапчића ћуприје изнова споје обале Ђетиње, сада је на корак од реализације жеље и раније покренуте иницијативе историчара и Ужичана.

 Предраг Ковачевић, хроничар,наглашава: "Он ће бити користан, као што је био кроз векове, сада ће Ужицу бити користан као пешачки мост."

Градоначелница Јелена Раковић, Радивојевић процењује  да би израда реплике могла да почне крајем ове или почетком следеће године. "Пројекат за изградњу Касапчића моста урађен је пре три године, тада је  био прослеђен у турску агенцију ТИКа. Због епидемиолошке ситуације, то је све одложено," подсећа она.

Уз средњовековну тврђаву чија реконструкција је у току, нови, пешачки мост, био би најкраћа веза између десне обале реке и центра Ужица, али и још једно сећање на драгуљ из богате баштине града.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво