Читај ми!

Зрењанинци спремни да дају крв кад је најпотребније

Током лета су чести апели из Завода за трансфузију добровољним даваоцима јер су тада резерве крви на минимуму. Одзив Зрењанинаца био је најбољи у овој години.

Пошто је запослена у просвети, Розалији Величковић из Зрењанина је једноставније да дође на акцију давања крви лети кад је распуст. До сад је десет пута дала крв.

"Осећам потребу другим људима да помогнем, иначе сам и војник и борац и ратник и осећам дужност према својој Србији да помогнем другима макар на овај начин", каже Розалија Величковић, из Зрењанина.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је крв дао 41 пут. Свој лични распоред давања направи тако да се одазове у периоду када су залихе крви најмање.

"Прво давање крви било је док сам био студент у Заводу за трансфузију крви у Београду. Лични разлог је био да се учини неко добро дело, хумано дело. Да се помогне другима. То је основни разлог због кога сам и данас овде", наводи Симо Салапура, градоначелник Зрењанина.

Организатор акције добровољног давања крви зрењанински Црвени крст, у периоду када су највеће потребе, постиже најбоље резултате што се тиче одзива давалаца.

"На предходним акцијама је било 40 до 50 добровољних даваоца, а данас чак 78 што је импресивно, јер обично у летњем периоду је одзив даваоца смањен. Томе доприноси свакако сезона годишњих одмора, школски распуст, али свакако и веома висока температура која нас прати у последњем периоду", каже Јелена Домјесков из зрењанинског Црвеног крста.

Летње акције Црвеног крста Зрењанина ће се наставити и у три августовска термина. Према проценама Црвеног крста Србије за несметано функционисања здравственог система неопходно је да у Србији дневно 1000 људи добровољно да крв.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво