Читај ми!

Тврђава Милешевац "обновљена" само дигитално

Историчар уметности Мирко Малешић, истражујући средњовековне тврђаве у пријепољском крају дигитално је "оживео" најзначајнију – тврђаву Милешевац, како би скренуо пажњу на њено урушавање и неопходност хитне санације.

Доњи, средњи и горњи град, заправо три зоне одбране, са највероватније 12 кула, слика су средњовековне тврђаве у кањону Милешевке, којој је фотографијама покушао да удахне живот истраживач Мирко Малешић, у жељи да скрене пажњу јавности на тренутно стање некадашњег утврђења манастира Милешева.

"То нису фикције како би те тврђаве могле да изгледају, већ базиране на истраживањима која сам лично спровео... могу рећи да је моје истраживање живо и да сваки дан сазнајем нешто ново везано за Милешевац", каже Мирко Малешић, историчар уметности.

Не зна се поуздано када је грађена, а први пут се помиње средином 15. века. Сам турски назив из 17. века – хисарџик, у преводу тврђавица, додаје Малешић, показује да Турци нису ширили град, већ су га само одржавали и користили један део док је остатак пропадао, како тада, тако и данас, на жалост и истраживача и мештана чији путеви су сви водили крај ње.

"Из тог времена кад сам био мали доста је се измјенила, доста тога се променило, осуло се и камење и све, али за мене је тада била нека огромна грађевина", сећа се Вјекослав Јоксимовић, мештанин Милошевог Дола.

"Нама је била права атракција у том летњем периоду године да се попењем горе на тврђаву, да посматрамо околину и размишљали смо како су то људи правили, какво је тада било вријеме", наводи Асим Бећировић из Каћева.

Данас се може прићи само до северне капије града, стазом уређеном 2015. године, као и до Савиних испосница испод тврђаве, која због осипања камена већ представља опасност и за посетиоце и за џамију у њеном подножју.

Пријепољци очекују да ће Министарство трговине и туризма издвојити око 4,5 милиона динара за пројекат којим би се кренуло у санацију.

"Добићемо значи комплетну пројектно техничку документацију за конструктивну санацију са геомехаником, са статиком, планом за конзервацију итд", каже Есад Хоџић, заменик председника Општине Пријепоље.

Сваки корак у очувању града Милешевца је важан, али тек потпуном обновом, кажу истраживачи, видела би се сва лепота средњевековне војне архитектуре.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво