"Оаза сигурности" у Крагујевцу

За жене, жртве породичног насиља у Крагујевцу и Шумадији, од 1. августа до краја године, даноноћно ће бити отворена телефонска линија за помоћ. Правну и психолошку подршку женама, пружаће Удружење "Оаза сигурности".

Телефон у саветовалишту "Оазе сигурности" свакодневно зазвони безброј пута. Јављају се жене из целе Шумадије, да са психолозима поделе свој проблем, добију подршку и правни савет. Најчешће пријављују физичко насиље, ређе психичку тортуру, која је невидљива и траје годинама.

 

"Тако да оне губе самопоуздање, падају у депресију, долази до проблема са срцем и са другим органима. Уколико дуго година трпи насиље, после 10-15 година, таква жена је здравствено вееома лоше и онда јој је потребна веома, веома јака подршка", каже Вера Симић из Удружења "Оаза Сигурности "из Крагујевца.

А она се огледа у оснаживању жена да пријаве насилника, од чега неретко одустају. Тим волонтера „Оазе сигурности", већ 15 година, едукује жене како да препознају насиље и коме да се обрате за помоћ. Тај процес је, кажу, дуготрајан, јер насилници користе све начине да застраше жртву и одврате је од судског процеса. Поред С0С телефона, за пријављивање насиља, предвиђени су и други канали комуникације.

"Да ћемо бити доступни за све видове подршке путем нових апликација и платформи, као што су Вотсап, Вибер, Скајп, у случају ако дође до погоршања са корона вирусом", наводи Мина Михаиловић, из Удружења "Оаза Сигурности "из Крагујевца.

Крагујевац је један од првих градова потписника Протокола о интерсекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици. Цивилни сектор, полиција, Дом здравља, центар за социјални рад, правосуђе и друге институције укључене су у заштиту жртава породичног насиља. У фокусу новог Локалног акционог плана је додатно оснаживање жена.

"То је и становање уз подршку и њихово радно ангажовање, запошљавање, рад са њиховом децом, значи једно комплетно оснаживање, како би се заокружио цео круг, како се она не би вратила починиоцу тог дела", истиче Гордана Дамњановић, чланица ГВ Крагујевца.

Током претходне године, Центру за социјални рад пријављено је 1.059 случајева породичног насиља. У прва три месеца ове године - 270. Истовремено, у 2020-ој у Сигурној кући боравило је двадесетак жена, пет пута мање него ранијих година. Томе су, оцењују надлежни, допринела законска решења по којима се починилац кривичног дела измешта, а жена жртва остаје у стану са децом.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво