Кикинда инспиративна вајарима већ четрдесет лета

Интернационални симпозијум скулптуре у терактори "Тера" ове године обележава 40. годишњицу. Велике скулптуре од глине у протекле четири деценије радило је више од 300 уметника из свих крајева света.

Вајарка Ана Корвер са Новог Зеланда први пут је на Симпозијуму Тера у Кикинди. Инспирације за рад има на претек, јер је све што је овде затекла превазишло њена очекивања.

"Одушевљена сам могућностима за рад и простором који је прилагођен уметницима. Дошла сам отвореног срца, без очекивања, а утисци су феноменални", каже Ана Корвер, вајарка са Новог Зеланда.

Глина је основ интересовања Сање Радусин Смиљанић, па је мастер и специјалистичке студије посветила овом исконском материјалу. Скулптуре које ради носиће назив трагови, а симболика је да се лако урезују у глину.

"Она памти трагове. То су била та истраживања на самој локацији где су разне животиње остављале отиске на влажном глиненом тлу и ја сам то бележила кроз фотографије и скице и сада радим скулптуре и рељефе који имају везе са тим", наводи Сања Радусин Смиљанић, учесница Симпозијума "Тера".

Уз Ану и Сању учесници Симпозијума су Тамами Ичимура из Јапана, Владимир Новак из Хрватске и Линус Риплер из Аустрије и Петар Сибиновић из Србије.

"Нико у свом атељеу не може ово искуство да стекне. тек доласком у овај атеље и боравком од месец дана науче да праве велике теракоте. Ето то је, то је главно богатство са којим сви уметници, учесници Тере оду у своје државе", сматра Слободан Којић, директор "Тере".

Од радова насталих на предходном сазиву приређена је изложба, мање скулптуре су у галерији Тера, а веће красе трг у Кикинди.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво