Читај ми!

Лизијантуси сестрама Миловановић доносе и зараду и уживање

Сестре Јелена и Јована Миловановић из Сефкерина наследиле су од оца пластенике са калама, а од прошле године почеле су да гаје и лизијантусе, цвеће које је тренутно веома тражено на тржишту. Кажу да је зарада добра, али уживање у послу још веће.

Нема те особе која би одолела лепоти лизијантуса, прелепог цвећа нежних боја, од бледозелене, преко розе до интензивне љубичасте. Знајући да купци то траже, а самим тим и цвећаре, сестре Јелена и Јована Миловановић почеле су да их гаје у пластеницима.

"Потребно је два месеца да се добије први цвет. Лизијантус има три периода цветања. У међувремену се прихрањује, води рачуна, поставља се мрежа, која му даје стабилност да не би падао, пошто је стабљика цвета доста тешка", каже Јелена Миловановић из Сефкерина, а њена сестра Јована додаје: "Јелена је задужена за брање и доставу цвећа, а ја сам за одржавање, прехрану, заливање и остале послове у пластенику."

Сестре Миловановић гаје и кале, али кажу да им је зарада много већа од лизијантуса. Они цветају у летњем периоду, чак до новембра, ако је лепо време.

"Он је сада доста популаран међу цвећарима, зато што је његова употреба велика, и у аранжманима и око венчања, а може се продавати и као резани цвет појединачно", каже Јелена Миловановић.

"Свако ко се бави цвећарством зна да овај посао без љубави нема ништа. Просто биљка осећа човека и ако то није права љубав и нега, нема ни оваквог цветања", наглашава Јована Миловановић.

Ове године Миловановићи имају 4200 стабљика и продају их цвећарама у Панчеву и Београду. Следеће сезоне свакако ће бити проширења и нових пластеника, јер посао са лизијантусима доноси и добру зараду и задовољство.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво