Читај ми!

Значај летњих културних манифестација за привреду у чачанском крају

Лето је време за бројне туристичке манифестације широм Србије. Има оних који оспоравају њихов концепт и квалитет, али једно је сигурно - оне доносе зараду и промоцију местима у која, можда, никада не бисмо свратили!

У Шилопају се већ седам година организује културно-туристичка, гастрономска и спортска манифестација "Дани Шилопајске панораме". Таква окупљања земљака и завичајаца мештани кажу много значе за опстанак и развој села.

 

''Овде су за последње три године основане две пољопривредне задруге, једна воћарска задруга, једна повртарска задруга. И већ ти производи су дошли до Европске уније. Можете замислити из једног потпуно девастираног подручја, ништа није функционисало, имате извозни производ'', каже Драган Марјановић, из удружења "Шилопајска панорама".

Жеља им је да заштите и на тржише пласирају два специјалитета са тог подручја, питу ''Шнеару'' и колач од шљива. Уједно верују да уз понуду домаће хране имају шансе за развој сеоског туризма.

''Циљ нам је да што више туриста долази у наш крај, наравно због околине, љубазних домаћина и највише због хране'', каже Биљана Милосављевић, домаћица.

Због Сабора фрулаша Србије за Прислоницу код Чачка одавно се и далеко чуло. У том селу кажу од сабора нема велике зараде, али се ипак, доста променило за протекле три деценије. Помака има по мало сваке године.

''Урадимо неки пут, урадимо нешто струје, урадимо улична светла и те доприносе имамо. И остају млади, младих имамо доста у Прислоници. Деце има сваке године више, тако да нам је то један успех који нам сабор доноси'', наводи Миломир Радошевић, заменик председника МЗ Прислоница.

Да није важна само материјална добит слажу се и етнолози који истичу да је важно да се велико културно благо очува за нове генерације.

''Фрула и фрулаштво имају заиста дубоку и велику традицију у српском народу. Није ни чудо да је фрулашка пракса уписана на Националну листу за нематеријално културно наслеђе", каже Снежана Ашанин, етнолог. И додаје: "Ево и овде смо сведоци да је у Прислоници све више младих и да се све више окрећу својим коренима, изворности. Јер фрула је тај инструмент који је Србију и српски народ очувао кроз све ове векове, па ево и до данас.''

Тако ће и даље звуци старих инструмената, укуси и мириси традиције, детињства и успомена привлачити госте на летње саборе у српским селима. А рачуницу ће можда сводити угоститељи и трговци.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво