Мерошина: Уместо припрема за бербу, процена штете

Иако су осигурали род и доста полагали на одбрану од града, мерошински воћари после неврмена са градом сумирају штету која је, кажу, много већа него што се у првом тренутку чинило. По првим проценама општинске комисије штета на шљивама, виноградима, баштама и непожњевеним житарицама је између 30 и 40 одсто.

Уместо да се припремају за бербу шљива која треба да почне за двадесетак дана, мерошински произвођачи воћа срачунавају губитке. Град је захватио око 5000 хектара.

"Уложио сам до сада око хиљаду и по евра у рад, у прскање, у све. Штета је 90 одсто. Речено да има противградна заштита, мало смо се ослободили, у почетку је радила, пуцали, сад су затајили", каже Срђан Миткић, виноградар из Горње Расоваче.

Општина је уз постојећих пет саградила још две противградне станице, купује противградне ракете и субвенционише стрелце. Сада сматрају да је могао бити испаљен већи број ракета.

"Могу 70 одсто да се ублаже штете од града, међутим три дана је био град, неке станице нису уопште дејствовале. Због чега - остаје енигма, за сада нико не сноси одговорност", каже Хранислав Стојановић из пољопривредне стручне службе општине Мерошина.

Налог за испаљивање противградних ракета издаје Радарски центар Каменички вис. У Републичком хидрометеоролошком заводу наводе да је дејствовано на основу премештања облачности и да се поступило потпуно по методологији рада, те да притужбе упућују недовољно стручна лица.

Преко општине је средствима државе колективно осигурано 105 хектара вишања и 36 хектара шљива.

"Од осигуравајућег друштва је процена 15 одсто штете, с тим што је моја франшиза 10 одсто, односно моје учешће у штети, тако да имам право на надокнаду само 5 одсто од осигураног рода, с тим што је узео у обзир само оно што се налази испод дрвета, а то је мали део онога што је оштећено", каже Иван Станисављевић, произвођач шљива из Мерошине.

"Формулисано је осигурање плода, штета на плоду, сад да ли је остало на дрвету или је пало, то нема везе, проценитељи осигуравајуће куће ће доћи, процениће штету", наводи Саша Јовановић, председник општине Мерошина.

Поред осигуравајућег друштва штету на терену процењује и општинска комисија.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво