Зашто ђаци у Параћину не жели да уче за пекара и посластичара

После два уписна круга у Параћину су у средње школе уписана 403 ђака од планираних 560 што је готово једна школа мање. За трогодишња занимања интересовања готово и да нема чак и за добро плаћене послове, где се деца запошљавају одмах после завршетка школе. Шта се дешава истраживао је наш репортер.

Пекарство је профитабилно занимање, али у Технолошкој школи у Параћину само је један ученик изабрао то занимање. У одељење трговац-посластичар није уписан ни један, а планирано их је 15.

Све три средње школе у Параћину имаће проблем како да оформе одељења трећег степена јер је у старту било 120 места више од броја свршених основаца.

Занимање заваривач изузетно је тражено и одлично плаћено код нас, а поготово у иностранству. Али у суседству у Ћуприји само је један ученик изабрао то занимање. Такође посао оператера на ЦНЦ машини није занимљив младима иако је изузетно плаћен. Чак и некада веома тражена занимања уписују деца са просечним успехом, јер понуда је велика, а деце мало.

За овакву слику у параћинским средњим школама крива је делом и демографија али и исељавање становништва, јер као објаснити да је више наше деце из Доњег Видова код Параћина уписано у Стокхолму у Шведској него у матичној школи у селу.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво