Како млади мењају еколошку свест Лозничана

У Лозници је у току 4. Међународни еколошки камп, учесници су млади из Србије и Републике Српске. Циљ им је да локалну заједницу укључе у промоцију заштите животне средине.

Након радне акције у Тршићу, учесници еколошког кампа од смећа су ослободили и приобаље Дрине. Од јутра, па док, кажу, не заврше, њих десет из градова широм Србије, али и Бања Луке, чистили су оно што су за собом оставили несавесни мештани.

Александра Станић из Пожеге  каже да верује   појединци могу  утицати на  промену  свести људи око нас, па и шире. "Када покажемо како ми, мали и сасвим обични људи можемо доста допринети  тиме што ћемо покупити  смеће које се други људи оставили ту," каже она.


" Позитивно смо се заиста изненадили! Има смећа, али не сад толико пуно. Наравно, било је посла, због тога смо и овде. Генерално, нама се јако свиђа ово место, заиста лепа природа,"утисци су Бојана Гарића из Бањалуке.

Еколошки камп одржава се од 2017. године. Кажу да је пример добре праксе  јер се сваке године број учесника повећава, али се шири и свест локалне заједнице. О томе, тврде, сведочи све мање отпада баченог на зелене површине и поред реке.

" Видевши нас да носимо џакове, да чистимо, да радимо на побољшању ситуације не само у Тршићу, већ и на Гучеву, и у Лозници, и свуда около, нама се локална заједница придруживала," каже Бојан Лучић, координатор Канцеларије за младе у Лозници, " често нас почасте и неким сокићем, неким слаткишем. Што је најбитније, придружују се тој акцији чишћења што ме посебно радује. То је препознато, ја увек кажем - ако смо успели да променимо свест бар код једне особе или две, ми смо заиста успели са нашим активностима."


Овогодишњи камп подржао је и Град Лозница у сарадњи са Европском географском асоцијацијом, а учесницима, младим студентима географије, до краја недеље придружиће се и колеге из Загреба.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво