Читај ми!

Колико је потребно шумама да се опораве од пожара

Сваке године у пожару изгори у просеку 1.500 хектара шумске грађе. Страда и читав биљни и животињски свет, а екосистем и микроклима се озбиљно доведе у питање, упозоравају стручњаци “Србијашума”.

Драматична слика пожаришта из ваздуха. Око 700 хектара црних површина је само у околини Краљева, током једне деценије. Ово згариште животиња забележили смо 2011. године на брду Ћава, на опожареним падинама Гоча Живот се овде  још није потпуно вратио. 


"Подземни пожари кад су у питању, ту среце нема  бар сто и несто година, јер да се обнови подземље са бактеријама,алгама, хифама, микромацетама, то треба гоидина и година" каже Мирослав Павловић, еколог.
Радници "Србија шума"  засадили су и у околини Студенице и Гокчанице хиљаде нових   засада. из више наврата. По хектару  то  кошта око 2.000 евра. Исечена грађа покрила је  само трошкове сече изгорелих стабала
"Тешко да то може из првог пута јер пожар сагорева коимплетан свет тог биљног, овај биљака, проценат, и надземног дела, ствар и доста пепела, и то није хранљиво за биљке које треба ту донети и засадити" истиче Раде Вранић из "Србијашума".
Мештани Ћаве изнад Краљева још памте слике угљенисане шуме изнад кућа. Тврде и да им је  пожар променио и климуУ 90 посто случајева главни кривац за патњу и страдање природе,је човек. Закон  предвидја казну и до три милиона динара али, бар у Краљеву, до сада ни једна није наплаћена,    

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво