Пандемијске поуке за здравство у Пожаревцу

Забрана запошљавања довела је до тога да смо пандемију Ковида 19 прошле године дочекали са великим мањком лекара и медицинских техничара. Дому здравља Пожаревац годинама недостаје више од десет лекара. Са 79 новопримљених, први пут је број запослених на оптималном нивоу.

Када је прошлог марта пандемија  постала реалност и у Србији, прва мисао др Предрага Китановића,који је до тада био професор у Средњој медицинској школи, била је да се јави у пожаревачки Дом  здравља. Већ сутрадан био је волонтер који је лечио пацијенте, а данас је сталнозапослени лекар којег пацијенти бирају.

"Наша генерација, укључујући старије и искусне колеге, радили смо оно што смо учили из књига, на основу тога смо давали инпуте како да изгледа терапија ковид пацијената. Искуство је сада,кад гледам, непроцењиво," каже сада доктор Предраг Китановић.


Др Ана Стуарниг се на позив Министарства здравља доселила из Немачке, чим су околности то дозволиле. Могућност да помогне својој земљи и уговор на неодређено допринели су њеној одлуци да је ипак Србија најбоље место за њу. "Осеећај је диван," каже докторка Ана, " ја то видим веома инспиративно и видим себе као веома успешну у даљој каријери у Србији."


Дом здравља Пожаревац је пандемију дочекао са мањком од бар 10 лекара, што је годинама ометало организацију. Током две године, на разне начине запослено је 79 људи, међу којима је 14 лекара и 30 медицинских  сестара. Многи су већ у сталном радном односу, а за остале се чека прва  правна прилика.

" Сви реално имају шансу да остану на неодређено, само је питање  времена када ће ко отићи у пензију, када ће ко променити место боравка, отићи у своје место или имати неки други мотив да се упразни место". објашњава директорка ДЗ докторка Снежана Стојковић.

Током ванредне ситуације, одређени број здравствених радника финансирао је и Град Пожаревац. То потврђује и Бојан Динић, члан Већа за здравство. "Имали смо тада правни основ око изјашњења нашег одељења за буџет и  финансије и то је трајало од децембра до краја јуна. Осим тога, помогли смо и Општу болницу Пожаревац, не у људству, него у опреми."


Испоставља се да је држава тек у кризи увидела недостатке и зато сада  треба у здрављу градити систем који ће нас чувати од болести. А систем су људи.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво