У Врању највише је вакцинисаних Македонаца!

Коронавирус се не предаје. Епидемијска ситуација јесте боља, али поново се у неким градовима бележи двоцифрен број оболелих. Проверавали смо каква је ситуација у Врању и Чачку.

Након двонедељног јунског затишја без новооболелих, јул подсећа да је вирус и даље око нас. Епидемијска ситуација је несигурна. За недељу дана седемдесеторо заражених из Врања, на дневном нивоу од 9 до 17, највише међу радно активним становништвом. Породичних епидемија нема.

Др Слађан Станковић, Завод за јавно здравље, оцењује: " Добро је што се ради о лакшим клиничким сликама, што нема упала плућа, што нема хоспитализације таквих пацијената, само 3 пацијента су у ковид болници у Врању, али забрињава  брзо преношење вируса и углавном оболевају невакцинисане особе." 

Превентивне мере су и даље на снази, маске су обавезне у затвореном простору, али је приметно опуштање. Повећава се број прегледа у Ковид амбулантама, у Ковид болници у Врању су три пацијента, у Чачку 6.

Др Љиљана Антић, директор Здравственог центра у Врању,каже: "Оно што морам да каже,да су сва три пацијента невакцинисани, односно један је вакцинисан непотпуно, примио је само прву дозу вакцине, што показује да заиста вакцинација значи као једино оружје против Ковида 19. У нашој Ковид амбуланти имамо дневно око 40-так првих прегледа. Они имају симптоме прехладе, иду обично са главобољом и гушобољом."

‘' Задњих пар дана на тестовима имамо повећање, али то је задња два дана, још увек сматрам да је у Чачку стабилна епидемиолошка ситуација. Пропратићемо неколико дана, видећемо да ли то указује на неки нови талас, за сада бих рекао да је то апсулутно стабилно," додаје др Александар Пејовић, директор ДЗ у Чачку.

У Чачку се свакодневно вакцинише првом дозом по стотину грађана, у Врању је последњих месец дана на пункту више држављана Северне Македоније у односу на домаће становништво, јуче је дато 560 вакцина, од тога 480 суседима.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво