Да ли ће штајк решити проблем неисплаћених зарада запосленима у ЈКП "Обнова" у Медвеђи

Радници јавног комуналног предузећа "Обнова" у Медвеђи ступили су у штрајк упозорења због 7 неисплаћених зарада. Пословодство и локална самоуправа кажу да су проблеми у овом предузећу вишегодишњи, зато је формирана радна група.

Иако има много посла, на улицама Медвеђе мали број радника комуналног предузећа "Обнова". На терену је само онај ко мора. Незадовољни радници због чињенице да им касни исплата зарада,  ступили су у штрајк упозорења. Њихови представници последњих дана више су на састанцима са пословодством предузећа и челницима локалне самоуправе него што су на послу.

Радоје Перић, Самостални синдикат,прецизира: "Да се исплати у што краћем року 7 заосталих примања да се плате доприноси за пензијско и инвалидско осигурање."

Горан Шакић,  Самостални синдикат, наводи пример:" Из лебанске нама суседне општине. они су имали исти овакав проблем. 9 плата су им дуговали али они су решили проблем."

 Директор "Обнове" истиче да су проблеми јавно комуналних предузећа у свакој општини специфични,да се не могу решавати по истом моделу. Јасно је да се ова криза не може превазићи без помоћи локалне самоуправе, али и да се ово јавно комунално предузеће мора реаорганизовати.

То потврђује и први човек ЈКП-а, Станко Милошевић: "Сасвим сигурно, подразумева се и нова систематизација послова и радних задатака у предузећу,  у односу на број потребних извршиоца."

Од 2015. године локална самоуправа Медвеђе свом јавно комуналном предузећу је преко различитих субвенција исплатила 45 милиона динара. "Обнова" једина на југу Србије има искључиво право на летње и зимско одржавање путева, у најскорије време стижу и 3 нове савремене машине чиме ће се знатно проширити делатност предузећа. Проблеми. како истичу челни људи општине, настали су због неодржавања седница локалног парлемента услед ситуације са пандемијом. Како би "Обнова" трајно стала на здраве ноге,формирана је Радна група која ће дати предлог конкретних решења.


"Анализа колико је средстава потребно, на који начин ће се зарадити -знате да јавна комунална предузећа не могу добијати из буџета новац за плате," наглашава председник општине Медвеђа.

У сваком случају, 39 радника "Обнове" са нестрпљењем чекају расплет ситуације. Штрајк упозорења открио је дубину проблема који се годинама нису решавали. "Обнови" је потребна обнова у сваком смислу, од кадровске до техничко технолошке. Тај процес је започео, мора се завршити брзо и ефикасно. Пре свега због грађана Медвеђе.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво