Уметничка заоставштина Сретена Стојановића први пут пред Крагујевчанима

У галерији вајара Николе Коке Јанковића у Крагујевцу - изложба "Сретен Стојановић - врлине карактера и материјала". Дела академика Стојановића први пут су пред крагујевачком публиком, захваљујући сарадњи Народних музеја у Београду и Крагујевцу.

Из његовог чврстог карактетра, етичких норми и надахнућа - настајала су и дела: скулптуре, слике, цртежи, који Сретена Стојановића сврставају у ред великана наше модерне уметности. Вајар, универзитетски професор, академик, сматрао је да уметност мора да буде одраз времена у којем стваралац живи тежећи да постигне максимум лепоте. У Крагујевцу - 21 скулптура и два акварела.

Катарина Бабић, виши кустос,историчар уметности, kaже: "У питању су скулптуре мањег формата ,иако је познато да је Стојановић радио и монументалну пластику .Ту су најпознатији споменици у Београду Вожду Караддјордју и споменик Његошу."

На поставци у Крагујевцу - избор из богате збирке скулптура београдског Народног музеја, који увек изнова указује на непроцењив значај Стојановићевог рада у развоју наше скулптуре.
Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, подсећа: "Он није био само скулптор који се школовао у Бечу и у Паризу, он је био и велики патриота, личност посебних емоција, посебних осећања,које је он успевао на њему својствен начин да изрази кроз сопствено дело."
Актови и портрети у бронзи, гипсу и мермеру, у легату Стојановићевог ученика - Николе Коке Јанковића. И, дубока спона између њих.


"Обојица су били инспирисани нашим националним културним наслеђем, културом сећања и обојица су неговали тај свој израз и у ситној пластици и у монументалној," тумачи Катарина Бабић.

 Ликовни критичари га сврставају у монументалисте, други издвајају фигурине и ситну пластику, али су сви сагласни да је најзначајни допринос дао у психолошком портрету, чији је и творац.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво