"Хлеб са седам кора - 400 метара испод земље" на фотографијама Животе Јевтића

Изложбом фотографија "Хлеб са седам кора - 400 метара испод земље" и Краљево се придружило Националној манифестацији "Музеји за 10". Изложба говори о животу и раду Рудара у Ибарским рудницима. Аутор је наш колега, сниматељ Живота Јевтић.

Рудари једу хлеб са седам кора. Имају две храбрости и стотину мука. Овако су говорили о себи рудари из Баљевца на Ибру када је екипа РТС-а, на челу са сниматељем и фотографом Животом Јевтићем, силазила у јаме за екплоатацију угља и снимала документарне филмове и репортаже о њиховом животу и раду. Изложба прати рад смене која улази и излази из јаме на тракама за транспорт угља.

"Ја сам се трудио да од свих оних фотографија које сам имао, издвојим те фотографије које ће стварно да покажу људима који не знају какав је хлеб са седам кора, како је тешко радти у руднику. Нама је било тешко да сиђемо само, а камоли да смо остали шест сати да радимо, да копамо то црно злато, каже аутор изложбе, Живота Јевтић.

"Ове фотографије су снимљене у јами Јарандо Ибарских рудника, на дубини негде 400 метара испод земље или 15 метара изнад мора, можда бисмо тако рекли, а неколико километара далеко пошто нисмо вертикално силазили већ неким нископима, оним тракама и тамо што има. Тако да је то 4 или 5 километара значи дубоко", објашњава рудар Горан Николић.

Изложба је мултимедијална јер приказује и документарни филм о рударима из јаме Јарандо. Осим фотографија изложени су и делови старе рударске опреме као што су алати и самоспаси коју су у својим магацинима чували рудари.

"Ја сам планиаро да за Дан рудара обавезно, то је већ договорено, испред окна отворим, на отвореном, изложбу само за рударе, а онда да целу изложбу поклоним руднику", додаје Живота Јевтић.

Изложба о рударима Ибарских рудника је у Културном центру у Рибници. Траје од 12. до 18, маја, а у Ноћи музеја посетиоци ће моћи да је погледају и у вечерњем термину.

 

 

 

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво