Ако свратите у Чуруг због свилених бомбона, нећете се покајати!

Производња бомбона у малим занатским радионицама данас је реткост. Славко Миливојев из Чуруга у породичној радионици чува стари рецепт за свилене бомбоне, чији су основни састојци само вода и шећер.

Поступак прављења бомбона у бомбонџијској радионици у Чуругу није се мењао 130 година! Машине у којима се припрема смеса исто су толико старе, каже власник Славко Миливојев, показујући нам вакуум машину која је једина у Србији.

"После кувања свега, иде на вакуум машину, извлачи воду из тога и онда кад дође до краја иде унутра, на мермерни сто где се меса и где се додајеу мириси, ароме, боја. Мешање иде ту на мермерном столу И онда се пребацује на топли сто. Не сме да се охлади, јер ако се охлади нема бомбоне," каже бомбонџија.

Породица Миливојев је отворила радионицу и туристима. Корона криза је то смањила, јер су посетиоци били углавном деца.
"У једној тури било је 450 деце. Пет "Дабл декера" великих је било, то је био хаос у дворишту. Али сви су видели производњу. Сви су чекали и видели процесс производњ," сећа се Славко.

Туристичка организација општине Жабаљ и ове сезоне ће промовисати излете и посету овој средини. Сви који могу да прикажу производњу или начин живота у бачком селу отварају врата туристима.

Марија Чупић, Туристичка организација Жабаљ, кааже: "Због тога смо, пре пар година, кренули у наш пројекат "Пут сира и меда".Ту  нису само пољопривредни произвођачи и њихова газдинства већ и стари занати, али и све оне природне, културне и антропогене вредности које се налазе у општини Жабаљ."

Бомбонџија из Чуруга се не предаје ни поред економских проблема. Нема вашара, сајмова И сличних манифестација, па је продаја опала. Уместо 350 килограма, колико се може произвести, дневна потражња је пала на свега 20 килограма слаткиша.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво