Читај ми!

Изложба играчака из СФРЈ у краљевачком Народном музеју

Овог пролећа Народни музеј у Краљеву позива на игру. И на подсећање како су се играла деца у СФРЈ. Први утисак је да су јој се од својих потомака много више обрадовали родитељи, баке и деке.

Телефони, возићи, плишане и гумене играчке, друштвене игре старе и више од пола века. Овог пролећа Краљевачки музеј у детињство је вратио многе родитеље, па и баке и деке.

Мини, Мики Маус, Паја патак, Шиља, Плутон... подсетили су на дане детињства једног посетиоца. "Баш ме нешто дирне", каже. 

Код неких плишани медведи буде сету: "Још ме подсећа на срце мог меде које куца у подруму јер је било направљено од федера и кад га притиснем и мени је лакше, знам да куца за мене."

"Лутке које су стајале на ормару и које нису смеле да се дирају, затим тамо у оном делу где су салвете и кашичице што се скупљају. Ми смо такође, ма свакакве глупости скупљали. Просто да је данас невероватно млађима чиме смо се све бавили", изјавили су неки од посетилаца.

А млађи су дошли да виде како је изгледало одрастање без компјутера, телефона и таблета.

О неким играма сазнали су захваљујући краљевачком музеју и понајвише колекционару Владимиру Радојичићу који је рођен када су последње изложене играчке направљене.

"Кући имам још доста, овде је рецимо пет до десет посто моје колекције", каже Владимир Радојичић, колекционар из Краљева. На питање да ли је волео да се игра са старим играчкама, одговара: "Како нисам. Само што као мали ја сам све то или разваљивао или кидао, а сада их скупљам".

Врсте и дизајн играчака говоре о животу у социјалстичкој Југославији, али аутори изложбе подсећају и на фабрике које су их производиле и трговинске ланце који су их продавали.

Мирјана Савић, из Народног музеја у Краљеву каже: "Инетресантно је видети како су се играчке одразиле на кондиторске производе. Занимљиво је такође како су политика, технолошки развој, свемирска истраживања утицала на дизајн играчака. Рецимо на дизајн штедних касица код југословенских банки."

До 21. јуна Краљевчани могу да посете изложбу, а осим што могу да погледају играчке, могу и да се поиграју.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво