После дуго година, наша сува шљива озбиљан извозни адут

После дуго година, наша сува шљива озбиљан извозни адут

Након неколико година, произвођачи суве шљиве и извозници овог српског бренда, задовољни су сезоном. Пре свега, ценом која је значајно виша због мање понуде и велике потражње на светском тржишту. Готово све количине су продате или уговорене.

У  Осечини, једном од највећих центара за извоз суве шљиве, капацитети скоро испражњени. Уговорене количине чекају испоруку за купце у Француској, Турској и Русији. И преостале,  мање количине, извозиоци задовољно припремају по знатно вецим ценама.

 "Нема из које стране света се не зове за суву шљиву, малте не постала је као злато," задовољан је Добривоје Јовановић. Додаје да је несташица на светском тржишту условила скок цене за 50 одсто, у односу на цене пред Нову годину. Последњи пут је тако било 2013. односно 2014. године. 

Повољна ситуација за српску суву шљиву на светском тржишту обрадовала је и индивидуалне произвођаче у домаћинству Вучинића у Доњем Црниљеву.  Осушили су 16 тона шљиве.

Марко Вучинић подсећа да је прошле године цена била 1 евро и највише 0,5 центи. Као  и претходних година, то је било довољно тек за покривање трошкова. Сада се, каже, може говорити и о заради јер је цена је 1 евро и 50 центи!

Велики извозници суве шљиве очекују да ће се актуелна кретања на светском тржишту, као и процене овогодишњег рода, позитивно одразити и на наредну сезону. Неће бити непродате шљиве на залихама! 

Обећава и тренутно стање засада. Већина шљивика издржала је пролећни мраз. Није било већих оштећења. Иако ће род бити мањи, услед дужег, хладнијег периода, због добре овогодишње продаје и предстојећа сезона чека се са више оптимизма.

 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво