Шта ће малинарима донети извозни уговор са Великом Британијом

Половином маја на снагу ступа Споразум о партнерству, трговини и сарадњи, према коме ће се српски производи у Велику Британију извозити без царине. То је отворило велику перспективу за пласман готових производа од малине и другог воћа.

Због времена касни вегетација у малињацима брдско планинских крајева. Воћари ове сезоне не стрепе од цене, неизвесност је кажу количина приноса, који је сваке године све нижи.

„Деведесет посто је Министарство пољоприведе дало за подстицај садног материјала, значи да би подигли нешто ново. Да би економску рачуницу видели морамо заменити садни материјал. То је једна велика проблематика на нивоу целе Србије да се замени садни материјал, да би смањили површине, а повећали квантитет. Овде за сад имамо квалитет, немамо квантитет. Имамо европско, светско тржиште, немамо количину", каже Добривоје Радовић из Асоцијације малинара Србије.

Споразум са Великом Британијом отворио је нову перспективу за извознике, који већ послују на том тржишту, које је међу најзахтевнијим. Поред обавезне сертификације, воће и воћни миксеви искључиво српског порекла, биће ослогођени царине.

„Вероватно би у неком догледном периоду гледали на то да драстично оборе цене, за производе који долазе из Србије, за тај износ царине, а та царина чини јако велики део цене. Тако да је ипак овај споразум донео велико задовољство и продавцима, а самим тим гледајући мало унапред биће и фармерима, јер ће цене сигурно бити јако добре и за једне и за друге", сматра Катарина Тешић, управница хладњаче „Кропс&Партнерс" из Пожеге.

Поједини извозници започели су и за холограмском заштитом географског порекла, јер ће се то дугорочно додатно исплатити.

„Када одрадимо заштиту географског порекла, свакако да ће роба бити пласирана као сировина, а биће пласирана као готов производ. Да ли је то у питању неко сушено воће, да ли су у питању сокови, мармеладе, џемови, сасвим небитно. Наш циљ је да из наше земље све више излази роба финално прерађена у било ком смислу да је реч", каже Александар Обрадовић, директор хладњаче „Дреновац" Миросаљци.

Потражња за српским малинама влада широм света, а иако је пандемија отежала и успорила кретање људи, путеви хране не само што нису били у прекиду, већ је проток додатно убрзан.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво