Читај ми!

Школска слава обележена сећањем на српског светитеља

Српска православна црква и верници данас обележавају Савиндан. Празник посвећен Светом Сави, првом српском архиепископу и просветитељу, прославља се и као школска слава. Ове године због пандемије коронавируса у школама нема традиционалних приредби али се слава симболично обележава.

Празник се обележава богослужењима у православним храмовима а школска слава ове године само уз резање славског колача али без ђачког програма. У чачанској школи "Вук Караџић" обележили су празник скромно и без окупљања а на сајту школе је постављен филм који су припремили ученици на тему језичког богатства и различитости које је Свети Сава увео у свакодневни језик.

 

"Традиционално ми то обележавамо школску славу, режемо славски колач , ове године то радимо на посебан, неуобичајерн начин , резали смо славски колач уз присуство неколико колега , председника Савета родитеља и председник школског одбора" каже Милко Иконић, директор ОШ Вук Караџић, Чачак.Светосавских поклона ипак је било. У Новом селу код Врњачке бање најмлажи основци добили су књиге о Светом Сави. Уручила им је Вукица Тодоровић, осамдесетједногодишња учитељица из Врњачке Бање која и даље активно учествује у обележавању школског празника ."Сад више деца иду у цркву него некад што су били, па иду на те празнике, онда људи славе славу Светог Саву, и тако да деца знају неке ствари", истиче Вукица Тодоровић, учитељица у пензији. "Уз поштовање свих мера, захваљујући учитељима и директорици школе успели да децу окупимо и да им на тај наш традиционалан начин поклонимо оно што ће им значити кроз живот", наглашава Жарко Марковић, удружење Ћирилица Добрица Ерић.Некада је у основној школи у пожешком Глумчу врвело од ђака, а сада три одељења имају само десет основаца из три села. Одлучили су да одрже традицију школске славе, прилагодивши се околностима. Нема уобичајене гужве као претходних година када је Савиндан додатно повезивао децу родитеље и комшије . „Ове године је то на другачији начин обележено . Надамо се да ће у будућности имати и више деце и и програми школске славе славити се у већем броју," каже Олгица Драговић, учитељица.

После полувековне забране, празник Свети Сава поново се обележава као школска слава од 1990. Пандемија је условила да у школама нема окупљања али је славска традиција одржана
"Слободно можемо да кажемо да су све школе прославиле Светог Саву на начин који је могао да буде. . И као што сма песма у химни каже пет векова Србин је у ропству чамио светитеља Саве име је славио. Дакле име Светог Саве се славило и ове године, можемо слободно да кажемо", појашњава Снежана Ашанин, етнолог Народног музеја у Чачку
Како традиција налаже након резања славског колача уследиле су здравице, а овогодишња је обавезно имала жељу да се наредни Свиндан обележи у школама пуним ђака.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво