Читај ми!

Помоћ стиже у Златокоп, мештани прижељкују да се врате кући

Када се пре десетак дана излила Јужна Морава код села Златокопа, крај Врања, неколико кућа је поплављено, а породице су привремено измештене. Помоћ угроженима стиже од појединаца и удружења, а из градске управе поручују да ће најугроженија домаћинства, чије су куће још под водом, добити по 100.000 динара из буџета.

Антанасијевићи су привремено код пријатеља. У њихову кућу је вода продрла у току ноћи и морали су да се евакуишу. У дворишту су остале животиње.

"Имао сам 30 кокошака, 6 ћурки и ћурана, све је било потопљено кад смо сутрадан отишли са ватрогасцима, лименим чамцем, да спасимо нешто, али нисмо могли. Кућа као домаћинство, све што сам стекао задње три, четири године све је у води до плафона било", каже Дејан Антанасијевић из Златокопа.

Још неколико кућа и дворишта у Златокопу је поплављено. Вода се постепено повлачи, а бедем крај Јужне Мораве поправља.

"Све што сам имао, све је пропало. Имао сам овце, ћурке, козе, кокошке, и пчеле сам имао", додаје Борко Цветковић.

"Сналазимо се како знамо и умемо", каже Слађан Александров, "сместили смо се код пријатеља који ми је изашао у сусрет, једемо и спавамо код њега."

Док чекају комисију за процену штете, комшије и суграђани су се удружили да помогну поплављенима. Ангажовали су се преко друштвених мрежа и за кратко време донели у село више пакета, највише је гардеробе и хране.

"Има регал, кревет, нешто што је потребно људима да би спавали у сувом после поплаве. Још неке кутије нисмо отварали, а како долазе они који су поплављени, тако узму шта им је потребно од тога", објашњава Ивица Миленковић, таксиста из Врања.

"Са свих страна су се јављали и слали паре, из Америке, Швајцарске, из Кине су се људи јавили и послали новац, и из околине Врања. Овде у кутијама има највише обуће за децу, али давали су људи шта су имали, и храну, воће и поврће", каже Милош Ристић из Врања.

Током зиме биће тешко вратити се у домаћинства која су била поплављена, кажу мештани, али показало се да у кризним ситуацијама могу да рачунају на пријатеље из суседства.

 

 

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво