Читај ми!

Заоставштина у три кофера

У спомен-соби Дома културе у селу Јаша Томић, стоји заборављена заоставштина научника Борислава Јанкулова и писца Арсена Диклића. Обојица су део живота провели у овом селу. Мештани желе да спрече пропадање вредне збирке.

Сценарији и књиге снимања аутора Арсена Диклића стоје заборављени у три кофера на поду просторије у Дому културе у селу Јаша Томић. Аутор је познат као писац романа на основу којих су настали ТВ серија и филма "Салаш у Малом Риту" и "Зимовање у Јакобсфелду". Писао је песме и приповетке, неке од њих на поду чекају да стручњаци провере да ли су некад објављене.

"Његов комплетан живот је уствари у коферима. То је нешто недопустиво. Морамо да покренемо иницијативу да то имамо, да тражимо људе који могу да нам помогну у свему томе. Да се то прво среди, да се припреми, да знамо шта је то од материјала, да би могли да радимо даље", каже хроничар села Спасо Младеновски.

Диклић је део Другог светског рата провео у Јаши Томићу код родбине, која је након његове смрти поклонила списе селу. Слично је учинио и историчар и педагог доктор Борислав Јанкулов. Рођен у Сефкерину, радио на археолошким истраживањима Баната. Супруга му је била из Јаше Томића, па је после окупације 1941. овде живео до смрти 1969.

"Поклонио нам је његове књиге и збирке и списе, сад ми као млади, ми би хтели да се то не заборави. Да се то покрене, да се тај музеј отвори, да се то има што више људи. Иначе јако мали број може да дође да све то види, једино да се најави", Данијела Париводић, КУД "Др Борислав Јанкулов".

Збирка Борислава Јанкулова се састоји од намештаја, књига, историјског и археолошког материјала, који је прикупљао. Народни музеј у Зрењанину је раније сачувао два уметничка дела и вредну гарнитуру намештаја. Остало није музеолошки обрађено и чува се у неадекватним условина. Први потез би требало да буде заштита и конзервација.

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво