Читај ми!

Како математика може да се осети

У Основној школи „Десанка Маскимовић" у Чокоту код Ниша почела је примена новог програма за слепе и слабовиде ученике. Апликацију су направили сами запослени и она се сада користи на часовима математике.

Јаков Младеновић је ученик првог разреда и од септембра он користи програм „Осети математику". Слепој и слабовидој деци омогућено је да кроз различите примере иду у корак са вршњацима.

"Учим лепо, учим колико је један плус један, један плус два и све то и свиђа ми се да тако да учим", објашњава Јаков Младеновић, ученик 1. разреда.

 "Он иде у 1. разред у редовну школу по инклузивном образовању и нама значи јако да смо на неком правом путу. Да заједно мењамо друштво и свест друштва, да постајемо хуманији и бољи", истиче његова мајка Јована Младеновић.

Апликацију је направио наставник информатике Филип Клаин, познат и као аутор СМС сервиса, који родитеље бесплатно обавештава о изостанку деце из школе.

"Пробали смо то више пута, имали смо ту више фаза које смо морали да поновимо, штампали смо све те облике, са Јаковом смо пробали и видели недостатке", истиче Филип Клаин, наставник информатике.

Програм је рађен неколико месеци и у изради су учествали и млади полазници школе програмирања.

"Веома је леп осећај када видите да сте некоме помогли, посебно када је та помоћ потреба", додаје програмер Јован Стојановић.

"Морали смо то да испрограмирамо, морали смо да направимо слике и одштампамо 3д облике", каже Михајло Ђелић, такође програмер.

Циљ је да се ова апликација комплетира са градивом из математике за целу основну и средњу школу и да се касније уради и за остале предмете.

 

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво