Још једна акција хуманиста великог срца

Прва овогодишња акција добровољног давања крви у Јагодини имала је изузетан одзив. У сарадњи са Заводом за трансфузију крви у Нишу, прикупљено је око 150 јединица крви.

Хитне хируршке интервенције, повреде, обилна крварења све су то ургентна стања која захтевају да болнице увек имају довољне резерве крви свих крвних група. С друге стране у сред епидемије корона вируса није једноставно организовати људе и спровести акцију. Удружење „Хуманисти великог срца" успело је да окупи своје пријатеље и чланове, а радује да се позиву одазвао велики број младих.

„Ово мије 16. пут. Релативно сте млад човек откуд? Кренуо сам средња школа па ајде, па удружење за давање крви... Хоћете? Хоћу, сад сваку акцију испратим. Колико година имате? 24 сад пуним", каже Филип Филиповић, добровољни давалац.

Акција је спроведена уз поштовање епидемиолошких мера и уз детаљан преглед свих потенцијалних давалаца.

"Потребе за крвним продуктима постоје и током пандемије Ковидом, дакле наш здравствени систем ради и ван Ковид система и то морамо увек да знамо, операције које се раде врло често захтевају примену крвних продуката тако да је неопходно да се акције добровољног давања крви одржавају и да буду успешне", истиче др Драган Виријевић, Завод за трансфузију крви у Нишу
Вишеструки даваоци крви и председници Удружења и овај пут апеловали су на надлежне да се врате бенефиције за даваоце крви какве су биле пре петнаестак или 20 година.

„Мислим да смо на добром путу , то могу да поручим, да у наредном периоду давалац буде препознатљив и у друштву и у здравству", наглашава Саша Ликић, удружење „Хуманисти великог срца".

Акција је уместо у дому културе одржана у Парохијском дому у Ракитову уз поклоне и топле напитке за све учеснике. Следећа акција је средином априла.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво