Читај ми!

Вршачко језеро - зимовник за лабудове

Јато лабудова први пут зимује на градском језеру у Вршцу. Ове племените птице постале су атракција и љубимци Вршчана. Познаваоци птица упозоравају: Немојте их хранити хлебом, већ искључиво кукурузом и пшеницом, јер су зрнаста храна и трава оно чиме се хране у природи.

Бајковита слика на градском језеру у Вршцу -  јато лабудова које поносно господари овом воденом површином и Вршчани који свакодневно долазе да их виде, фотографишу и нахране.

Прилично су питоми и верују људима до те мере да прилазе сасвим близу приликом храњења. Јато броји 15 птица а очекује се да ће их до краја зиме бити и више. 

Реакција Вршчана су подједнако позитивна. 

„Јао слатки су, јао прелепи су. Сви их хране тамо, знам, јако су и питоми, дођу па се брчкају, слатки су, свиђају се свима, јако лепо, благо нама. У сваком случају баш су украс, надам се да ће остати и да ће бити тако. Мени је занимљиво дошли су. И шта сад? Хоће бити наши - остају наши, е баш ми је драго, поздрављам лабудове изабрали су добар град и добро језеро", утисци су одушевљених мештана.

Ове грациозне птице нису само лепе, већ и корисне.

„Много су нам помогли, хране се травом, сву траву из језера и са обода језера су појели, тако да језеро никад није било чистије, то је просто невероватно" истиче  Миодраг Бирћанин, пословођа у Градском зеленилу.

Сви се сада питају, хоће ли лабудови ту и остати. Како нам је објаснио вршачки орнитолог Миливоје Вучановић, довољне количине хране разлог су што ће се на овој воденој површини јато задржати сигурно до пролећа.

Међутим, на пролеће, језеро ће бити довољно само за један пар, јер су ове гуске изузетно територијалне и агресивне према другим птицама и припадницима своје врсте у периоду када одгајају младе.

„Ту како их посматрамо ових дана видимо један пар који се већ да кажемо заљубио који се већ упарио, они већ показују те ретке љубавне ритуале, показују нежност један другоме, одвајају се, тако да је то можда потенцијални пар који ће можда остати на овом језеру" каже Миливоје Вучановић, орнитолог и чувар природе на Вршачким планинама.

Језеро је у овом тренутку само њихово и уживају, шта ће бити када крене сезона купања, остаје да видимо, иако већ сада постоји иницијатива да се на средини језера направи мало острво и створе услови како би пар успешно могао да одгаја младе.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво