Нека не буде плача, осим дечијег!

На територији свилајначке општине прошле године рођено је 25% више беба него 2019. У Општини кажу да деценијско улагање у привреду, инфраструктуру, али и школе и вртиће почиње да даје резултате па су све чешће и породице са више деце.

У дому породице Рајић, неуобичајено је мирно за породицу са четворо деце. Ђурђија, Теодора, Димитрије и најмлађи Данило свако на свом задатку. Мајка Ана, наставник практичне наставе у Пољопривредној школи каже да је са супругом Богданом планирала велику породицу.

„Највећа благодет у породици са више деце је међусобна љубав њихова и међусобни однос који они имају и изграђују, тако да они помажу једни другом. У мом окружењу све више је породица које имају бар троје деце, тако да то је нешто што ме радује", каже мама Ана Виторовић Рајић.

Помоћ родитеља али и локалне заједнице важна је за младе родитеље. У Центру за бригу о породици истичу да су родитељима доступни сви неопходни садржаји, од симболичног пакета добродошлице за свако новорођенче до финансијске подршке и бесплатне услуге логопеда, физиотерапеута.

„Наша подршка породици креће и пре него што дође новорођенче на свет. Центар за бригу о породици креће са вежбама за труднице, значи већ тада улазимо у наше породице и разговарамо са будућим мамама, кроз саветовалиште оне долазе до првих сазнања шта их то чека", истиче Ивана Петровић из Центра за бригу о породици.

У локалној самоуправи кажу да су мере популационе политике попут новчане подршке родитељству битне али да је младим људима пресудан квалитет живота и могућност да се бира радно место.

„Уколико ми као локалне самоуправе не створимо довољан број квалитетних радних места мислим да немамо шансе да ми из мањих градова вратимо наше школарце из универзитетских центара у Србији па и из света. У овој години 21. нас чека отварање три велике фабрике и мислим да је то живот за све грађане општине Свилајнац", истиче председник Општине Свилајнац Предраг Милановић.

Тридесет рођених беба више у односу на претходну годину можда за неку општину и није велика бројка. За Свилајнчане то је знак да су на добром путу јер су од општине која је предњачила по броји људи на раду у иностранству захваљујући индустријској зони постали место где на посао долазе и људи из околних општина.

 

 

 

 

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво