Зашто је 1990. била "златна" година за Врњачку Бању

Пре тачно 30 година у Врњачкој Бањи одржане су "Игре без граница". На тај грандиозни пројекат који је изнела Телевизија Београд, још подсећа врабац Гочко који је као декор игара, откривен на бањској променади, у присуству представника националних ТВ кућа из готово целе Европе.

И после три деценије, врабац који шеретски намигује пролазницима је заштитни знак Врњачке Бање. Одолева времену, иако га је врњачки вајар Милан Тодоровић Рубљов направио од стиропора и глине. Открила га је водитељка ТВ Београд Дубравка Дуца Марковић.

"Тада је Врњачка Бања била центар Европе, дошли су такмичари из шест земаља. Било је све пуно као око што би рекли. Некако се дисало на другачији начин", сећа се Дубравка, водитељка Игара без граница.

Тадашња Југославија је од 1978. године била два пута домаћин Игара без граница, једном у Врњачкој Бањи.

"Бања је  била у правом смислу у Европи и Европа је била у Врњачкој Бањи, били смо поносни што је тај програм пратило близу две милијарде гледалаца широм света", каже Драгомир Живковић, бивши директор ТО Врњачка Бања.

Игре без граница пратило је више од 50.000 гледалаца у Врњачкој Бањи. Биле су то, заправо,  игре на води и другим борилиштима поред базена, сведочи капитен наше екипе, прослављени ватерполиста Томислав Ћирић.

По његовим речима, на олимпијском базену је био један град из бајке са полигонима за такмичење, који подсећају на данашње филмове попут Господара прстенова.

Бању тих дана нису могли да препознају ни најстарији њени житељи. Обновљени су стари павиљони на шеталишту, који су туристичка атракција, као и врабац Гочко. Евровизија је тада први и последњи пут показала слику Врњачке Бање целом свету.

Врњачка Бања је тада крупним кораком пошла ка Европи, истиче Родољуб Џамић, бивши предедник СО Врњачка Бања. "Дошле су бројне инвестиције, биле су то праве игре без граница. Нажалост, оно што се иза тога десило - дошле су неке друге игре. Игре око граница," са сетом каже Џамић.

Те 1990. године у Врњачкој Бањи је остварено више од два милиона ноћења. Врњачка променада се звала Булевар маршала Тита. Прослављени глумац Данило Бата Стојковић је добио свој сто у омиљеној кафани "Цицино сокаче", Дописништво РТС-а у Краљеву нови линк и младу екипу која је била чврсто уверена да ће померити границе између жеља и стварности.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво