Другу годину заредом крагујевачки Универзитет на Шангајској листи престижних

Истраживачи Факултета медицинских наука поновили су прошлогодишњи успех. Својим научним радовима пласирали се међу 300 најбољих у свету и тим постигли најбољи резултат у целом региону.

У лабораторији Медицинског факултета двадесетак научника свакодневно ради на истраживању кардиоваскуларног система. Медицинским огледима испитују се  ефекти физичке  активности, одређених биљних производа и других чинилаца на његов рад. То показује да ли је нека терапијска стратегија делотворна, да ли може да се примени у лечењу људи.

Из прошлогодишњег  истраживаког рада доцента Јоване Брадић, са  Факултета медицинских наука у Крагујевцу, проистекло је девет публикација. Три је потписала као први аутор и оне су објављене у еминентним часописима из области кардиоваскуларне физиологије. 

Учешће у великим међународним пројектима, широм је отворило врата крагујевачким медицинарима да своја истраживања, кроз радове, објављују у најзначајнијм медицинским часописима. Тако од них уче колеге из целог света.

Проф.др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу, најављује планове за наредни период. " Да би одржали овај ниво и можда га побољшали у наредном периоду, треба да ангажујемо што већи број страних научника. Они ће или радити, или  бити гостујући професори, гостујући предавачи. Потребно је да примимо и већи број страних студената," каже Јаковљевић.

Улагање у квалитет и знање, препознато је у начном свету. По рангирању из области клиничке медицине, Крагујевчани су постали регионални лидери - бољи од свих Унверзитета у окружењу. Подсетимо, само два одсто високошколских установа  има прилику да се нађе на Шангајској листи.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво