Приоритет инфраструктури, следи процена штете од поплава у домаћинствима у Љубовији

Због прошлонедељних поплава, у Љубовији је и даље на снази ванредна ситуација. Док се чека процена штете на око 500 стамбених објеката и пољопривредном земљишту, почели су радови на обнови инфраструктуре. Од два порушена моста, један је оспособљен за саобраћај, а на другом, који се налази на магистралном путу Мали Зворник - Љубовија - Бајина Башта, почели су припремни радови за изградњу.

Мештани Љубовије чија су домаћинства прошле недеље била под водом, још  рашчићавају просторије и дворишта. Комисија за процену штете и даље је на терену. Већи део грађана те општине река Љубовиђа плави четврти пут за десет година,  надају се  да ће са уређењем корита коначно бити сигурни.

Аница Илић из Љубовије пример је у каквој ситуацији је већина мештана. "Отишло ми је све, треба јутрос да спремим ручак, ја немам шпорета, немам ништа," жали се она. Додаје да је  заштету од претходних поплава добила одштету од  240.000 динара. Кућа је била осигурана, али сума  ни из близа није били довољно за реконструкцију.

Штета на локалним инфраструктурним објектима у тој општини процењена је на више од 300 милиона динара. Порушени мост у центру Љубовије оспособљен је за саобраћај, а држава ће градити и нови, на магистралном  путу.
Први човек Путева Србије Зоран Дробњак, дао је налог да се ради пројекат за мост. Требало би да буде завршен најкасније за два месеца. У међувремену, обезбедиће се услови да саобраћај почне да функционише што пре.

Нови мост , према речима надлежних, могао би да буде изграђен и пре  краја године, а радови ће коштати око 500 хиљада евра. Упоредо се  очекује и уређење корита реке Љубовиђе.

Због урушења моста на магистралном путу, од Љубивије ка Малом Зворнику и Бајиној Башти и даље  може се  само кроз центар те општине.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво