Шта је потребно да би успешни пољопривредници постали још успешнији

Домаћинство Вукићевћа из Самаила пољопривредном производњом се бави више деценија. С колена на колено, преносе знање и проширују производњу. Ово петочлано домаћинство опстаје сопственим радом. Ипак, повољнији кредити омогућили би им да обнове механизацију.

Посла има од раног јутра. Добром организацијом, Вукићевићи све постижу. Имају довољно за сопствене потребе, али и за продају. 

"Може да се живи, али да је тешко, тешко је. Мени је драго што су деца  наставила даље да раде, да проширују, видим да су привржени пољопривреди," каже Мирјана Вукићевић, настарији члан домаћинства.

Млади Вукићевићи покушавају да очувају традицију. Сигурни су да уз помоћ државе могу да прошире производњу.

Петнаестогодишња Николета Вукићевић воли да живи на селу. "Лепо је," каже она, "имамо лепе обичаје и трудимо се да их пренесемо.
Њен брат, Никола Вукићевић, додаје:" Хтео бих да проширим сточни фонд , још ако би било  неких повољних кредита да направим још  штала и да с купим  нову механизацију".


Вукићевићи имају седам крава, седам хекатара сопствене земље, а обрађују још петнаест хектара из закупа. Мишљења су  да на селу може лепо да се живи.
" Значио би ми неки повољнији кредит са  дужим грејс периодом и  повољнијом основном каматом," каже Александар Вукићевић.

Основна им је  производња млека, али сада се оријентишу на јагоде јер су то, кажу,  прве паре у току године. На  25 ари имају  десетак хиљада садница, планирају да дуплирају број.

Вукићевићи радо прихватају савете пољопривредних стручњака, како би унапредили производњу. Били су и домаћини Дана поља стрних жита, које је организовала Пољопривредна саветодавна и стручна служба Kраљево.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво