Идеја за викенд - обиђите доловске ајнфоре

У околини Панчева, у појединим старим банатским кућама, некад је био обичај да се осликавају ајнфори, наткривени улази у двориште. Домаћини су желели тиме да улепшају свој животни простор, али и да покажу колико су имућни, вредни и угледни.

 Пролазак кроз ајнфор  може да личи на обилазак музеја, јер вас на зидовима очекују слике великих формата. Призори су необични за овај крај, најчешће замкови, ветрењаче, сцене из лова, а инспирација су били календари или разгледнице. Трајан Гава из Долова осликао је свој улаз у двориште пре скоро 40 година. Tо му је касније донело посао и код других мештана. Каже да највише воли да слика дворце и старе зграде.

У околини Панчева овакво осликавање ајнфора најчешће је у румунским кућама. Осим у Долову има га у Банатском Новом Селу. Мајстори су долазили из околине како би украсили зидове и истакли имовински статус домаћина. Етнографи те радове сврставају у собосликарство.

 „Најчешће су ти мајстори били вешти у кречењу, а ово је било једно знање више, нешто што није само декорација. То је домен неког аматерског или наивног сликарства, "појашњава Мирослав Првуљ, ликовни уметник.

Ајнфори су могли бити уређени и као гостинске собе, за нека велика славља као што су славе. Гости би уживали у лепим пејзажима и идиличним сликама. Или је једноставно то био простор за одмор, кад се дође са њиве. Тако је и у доловачкој породици Дражилов.

Богдан Дражилов се сећа да је сликар  био из Јабланке, звао се Аврам Путник. дошао је на позив његовог оца.

 Последњих година осликавање зидова није толико популарно. Много тога је оштећено и пропало због влаге. Ипак,  интересантно је  видети то осликавање јер је оно  део културне баштине из прошлости.

 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво