Где расте дебља, а где тања паприка – искуство једног повртара из Пријепоља

Један од највећих произвођача поврћа из Коловрата код Пријепоља, Његош Стојадиновић, и поред актуелне ситуације неће смањити овогодишњу породичну производњу паприке, купуса, кромпира, јер, како каже, за поврћем доброг квалитета увек има тражње.

Његош је одлучио да ових дана засади готово три хиљаде садница паприка више него прошле године, и то хибридне сорте супериор, коју већ деценију пласира у околне градове, али и на север Црне Горе и у Немачку.

Његош Стојадиновић открива да има систем за наводњавање, трактор са 12 прикључака, фрезе,  плугове, приколице, браздаче, вадилице, садилице и да све то утиче на првокласан род поврћа.

Да би стигао да посади паприку на хектар и по, одмах потом и купус за који сам спрема расад, кромпир, обрао малине, све на око четири хектара земље под закупом, не може без помоћи сезонских радника.

Помажу му и брат и родитељи који су, каже мајка, до пре десетак година имали врт само за сопствене потребе.

Зими, кад се одмарају од поврћа, Стојадиновићи сакупљају брезове гранчице за метле, не размишљајући о пластеничкој производњи.

Тајна је у великом струјању ваздуха, па је паприка, на пример, свежија и меснатија али истог квалитета као она из пластеника која је, ипак, тања.

Зато се у том крају људи већином опредељују за узгој на отвореном. 

Очекује да ће у септембру убрати, као и ранијих година, око 30 тона паприке за већ уговорене купце.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво