Ко плаћа а ко не плаћа тест на коронавирус, где се обавља и каква је процедура

У здравственим установама Србије почело је тестирања грађана на ковид 19 на лични захтев, а у току је и контактирање домаћинстава, по случајном узорку, који би добровољно учествовали у истраживању о раширености инфекције коронавирусом и потенцијалном спречавању даљег преношења.

У новопазарском и крушевачком Заводу за јавно здравље већ су урађена прва тестирања грађана на лични захтев, најчешће оних који путују у иностранство.

"Ми смо као Завод то пре 3 дана почели да радимо. До сада смо имали 20...првог дана 28, другог дана 14 захтева", каже др Шефалид Спахић, ЗЗЈЗ Нови Пазар.

Предраг Павловић, из ЗЗЈЗ Крушевац, напомиње да ко жели може да дође од 8 до 10 сати и добровољно се тестира, али уз плаћање 6.000 динара, да се користи пи-си-ар метод који је за сада најпоузданији.

По уплати новца на жиро-рачун, који се може наћи на сајтовима Covid 19 и Републичког фонда за здравствено осигурање, грађани могу отићи на тестирање у најближи завод или дом здравља, а резултати се чекају од 24 до 48 сати од узимања бриса.

Право на бесплатно тестирање имају сви грађани са симптомима инфекције коронавирусом или ако су били у контакту са зараженом особом, затим пацијенти који иду на операције, као и студенти и малолетна лица која путују у земље које траже резултат пи-си-ар теста.

У току је и национално истраживање репрезентативног узорка популације Србије узраста 7 и више година које ће помоћи у стицању увида о раширености инфекције корона вирусом.

"Позивамо људе и информишемо их прво о каквом се истраживању ради и да је то све поверљиво, да су подаци заштићени и да се користе искључиво за истраживачке сврхе, уколико пристану да учествују у истраживању добијају информацију о томе да ли су створили антитетла на вирус, односно да ли су били у контакту са вирусом или не.Попуњава се кратак  упитник и узима се крв као у свакој  лабораторији", објашњава др Катарина Ристовић.

До сада су у Златиборском округу узети узорци за анализу чанова две породице, из Косјерића и Ужица, а контактирање са породицама на територији Србије трајаће до почетка јула.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво