Одмор у вајату Вука Караџића, што да не?

Нетакнута природа Подриња, али и заштићени културни предели Тршић и Троноша, све су привлачнији туристима. Последњих неколико година све је више и сеоских газдинстава који се баве угоститељством, а који гостима, уз традиционалну кухињу, нуде и смештај у аутентичним вајатима који осликавају живот у српским селима с краја 19 века.

На обронцима Гучева, у близини Вукове куће, на имању од четири и по  хектара смештено је домаћинство породице Матић. Поред чистог ваздуха и изворске воде, амбијент употпуњују и аутентичне брвнаре. Домаћин каже да туристи долазе како би нашли одмор за душу, али и да би пробали стара српска јела.

Мени открива Будимир Матић, Планински конак Милица:"Прво кренемо од домаће проје, домаће лепиње,  онда мало домаћег сира, кајмака, пребранца, гљива које се тренутно могу наћи у нашим крајевима. Следи јагњеће месо  под сачем, роштиљ. Све је углавном производ наших руку."

Вуково родно место - Тршић од недавно има и статус заштићеног добра. На више од пет и по хектара смештени су музеји, радионице старих заната, али и сабориште које је место одржавања бројних манифестација, међу којима је и Вуков сабор, најстарији културни догађај у нашој земљи.

"Ту се налази четрдесет објеката народног градитељства,  комплекс Тршић и јесте реконструкција села са краја 19. века. Вукова кућа и окућница су од изузетног значаја, спадају у непокретно културно добро," каже Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу "Вук Караџић".

Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице, додаје да су Тршић и Троноша најзначајнији део њихове туристичке разгледнице пред којим туристи остају без даха!Разлог је тај што се ту може видети спој природе и културног наслеђа.

Недалеко од Тршића, а на 17 километара од Лознице, налази се и манастир Троноша чија се изградња, по предању, везује за краља Драгутина. Током векова, манастир је више пута рушен и паљен, а данашњи изглед чува већ шездесет година. На путу до манастира налази се и капела светог Пантелејмона са чесмом девет Југовића из које извире чиста и лековита Трошношка вода. Према народном веровању, чесму је саградио Југ Богдан са својих девет синова пред сам полазак у Косовски бој.

Историјско наслеђе, али и велика гостољубивост мештана и домаћина, неки су од разлога због којих гости из свих крајева земље и света долазе у Вуков крај. У Тршићу и Троноши не само да их чека природа од које застаје дах, већ и могућност да осете дух старих времена и
традиције.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво