Хиљаде пређених километара за помоћ Дечјем одељењу лозничке болнице

За хумане младе људе, ултрамаратонца Александра Кикановића из Лознице и бициклисту Николу Томића из Ваљева, хуманитарни ултрамаратон до Москве требало је да се заврши 9. маја на Црвеном тргу. Епидемија и затварање граница скратила је њихов пут за око 400 км, али није омела прикуљање новца за опремање Дечјег одељења лозничке болнице због чега су и кренули на пут.

Две хиљаде километара претрчао је Лозничанин Александар Кикановић, а бициклом га пратио Ваљевац Никола Томић од Србије до белоруско-руске границе. Кренули су 16. фебруара, кажу, било је снега , мраза и кише, али жеља им је била да на дан Европе у Москви икону Светог Георгију поклоне председнику Владимиру Путину у име пријатељства двају народа.

ЦХ Никола Томић, бициклиста из Ваљева

„Нисмо одустали кад је било најтеже, кад је епидемија била у пуном јеку и задржали смо се у Минску где је било безбедно, није било ванредно стање и затварање,"каже бициклиста Никола Томић," чекали тај позив од наших људи из Београда да можемо слободно да кренемо на гранични прелаз Три сестре код Гомеља да уручимо  поклон што смо понели, икону Светог Ђорђа да предамо бајкерима, Ноћним вуковима."

Дар за руског председника предали су баш на Ђурђевдан и пошли ка Србији уз логистичку подршку возача кампера, Зорана Милетића из Лознице и наших дипломатских представника у Украјини и Мађарској.
За Александра Кикановића, који је претрчао и пут до Хиландара, било је ово ново животно искуство али и најтежи маратон. Не толико физички, колико психички. "Читав  пут нас је пратила корона  која је ишла иза нас. Како смо стизали из државе у државу, у Мађарску, у Пољску, говорили су нам да даље нема и да се вратимо. Ја сам био упоран и ушли смо у Белорусију. Наш циљ,као и за  два претходна маратона, био је да помогнемо неком."

Да доврши акцију опремања Дечјег одељења болнице у Лозници и поново крене на далек пут намера је Александра Кикановића. Никола Томић који је хуманитарним вожњама до сада прикупио више од милион динара за помоћ болесној деци, од јесени жели да нове хиљаде километара превали како би помогао малишанима која се лече од рака.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво