Вршачко виногорје из године у годину све је веће

Од приватизације 2017. године, Вршачким виноградима нови власник враћа стари сјај. У току је садња нових 50 хектара засада савремених сорти грожђа, а претходних година већ је подигнуто 75 хектара винограда. Нов сортимент даје прилику да се у Вршцу произведу високо квалитетна вина.

 Када су пре три године, након три неуспеле приватизације и покушаја реструктурирања, Вршачки виногради приватизовани, нови власник Родољуб Драшковић најавио је да ће виноградима управљати домаћински и вратити им стари сјај. Убрзо се кренуло са интентзивним улагањима у свим сегментима производње и занављање засада.Након што деценијама нису обнављани, нових 75 хеактар винограда подигнуто је 2018.

Милановић Карајован, изршни директор, каже:" Ове године у ери свих ових недаћа које су нас задесиле, поново једна велика инвестиција, подизање односно садња нових 50 ха винограда што је задовољство видети. Ако се настави овим темпом а ја се надам да хоће биће ово једно виногорје на понос."

Тренутно је у роду 650 ха, али се надаље предвиђа крчење старих и нерентабилних винограда, реконструкција појединих парцела и интензивно подизање нових засада. Циљ је, кажу у овој фирми , усклађивање са потребама тржиштао као и заокрет са квантитета ка квалитету.


 "Сама винарија је опремљена према свим стандардима енологије тако да заиста имамо услове да произведемо високо ковалитетно вино уз нормално једну врло квалитетну обраду и агротехнику," каже Александар Ивков, извршни директор подрумарства.

Планови су, кажу у винарији Драшковић, да врате Вршцу и Вршачком виногорју место на винској мапи Србије али и Европе које им припада, имајући у виду вишевековну традицију виноградарства у овом крају.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво