Дивље свиње уништавају усеве у општини Опово

Пољопривредници у општини Опово ових дана имају великих проблема да сачувају усеве од дивљих свиња. Апелују на ловце да им помогну, јер ће претрпети велику штету.

Ратари из Сефкерина имају више од 3.000 хектара обрадивих површина у атару "Лепушница" који припада београдској општини Палилула. Од почетка априла свако јутро, пре него што наставе са пољопривредним радовима, они санирају штету коју им наносе гладне дивље свиње.

"Пшеницу сад кад треба да прскамо, не можемо да прођемо тракторима и прскалицама јер оне рију, праве велике рупе. Траже храну, јер их ловци не хране и онда оне долазе на наше њиве", каже ратар Јован Петров.

"Плаћамо 20 евра по хектару за наводњавање и одводњавање канала, али они се не одржавају и у њима се сада крију дивље свиње и одатле излазе и праве нам штету", каже Зоран Миланков.

Пољопривредници траже од Министарства пољопривреде да се дивља свиња, као и лисица, прогласе за штеточину и да се продужи време лова, а од своје Општине Опово да им помогне у надокнади штете.

"Локална самоуправа ће на основу петиције пољопривредних произвођача из Сефкерина платити адвокатску канцеларију која ће заступати интересе свих пољопривредника из наше општине", најављује Зоран Тасић, председник Општине.

"Они имају катастарске парцеле на територији града Београда. Утужићемо Ловачко удружење Београда и на тај начин покушати да надокнадимо материјалну штету коју су дивље свиње направиле нашим ратарима."

За сада пољопривредници из Сефкерина су као помоћ од ловаца добили један плински топ, којег су се дивље свиње плашиле само неколико дана и сад опет неометано излазе и дању и ноћу на њиве, које су им највеће хранилиште.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво