Сточари из Опова добили дозволе за предају млека у време полицијског часа

Након пооштравања мера и ограничавања слободног кретања, сточари из Опова били би у великом проблему, да није правовремено реаговао Кризни штаб, који им је, у сарадњи са полицијском управом Панчева, омогућио да предају млеко откупној станици и у време полицијског сата.

Љубислава и Коста Јовичин из Сакула имају 10 крава које сваког дана у тачно одређено време дају више од 150 литара млека које мора у лактофризу да се хлади и чува на одређеној температури.

"Морају да се хране на време и да се музу на време због њиховог здравственог стања да не би добиле упалу вимена. Да смо примали млеко у 16.00 часова био би хаос, да нису примали млеко људи би га бацали, а од тога живе", каже Љубислава Јовичин, произвођач млека из Сакула.

Само у малом селу Сакуле четрнаест фармера сваке вечери откупној станици преда око 1.300 литара млека и много им значи што и у време полицијског сата могу да дођу и да предају свој производ од којег живе.

"Ми мали произвођачи би се снашли, јер имамо 7-8 литара млека које може и да се усири, али шта би радили ови велики који имају и више од 100 литара сваког дана. Њима ово много значи, али и нама", каже Дарко Рељин, сточар из Сакула и додаје да опет може неки динар да се заради.

"То мора да се уради у тачно одређено време, да се млеко донесе, расхлади и једног дана ће Београђани, Панчевци и остали то млеко користити, а ако се поквари нико неће имати користи", истиче Срба Станојев, председник Уружења сточара „Сакуле".

Кризни штаб општине Опово након увођења нових строжијих мера слободног кретања одмах је пописао све произвођаче млека у својој општини и полицијској станици у Панчеву је доставио њихова имена, како би им се дозволило да дођу у вечерњим сатима до откупне станице.

"Оно што је јако важно и што не смемо да занемаримо је та прва ноћ када је предато 3.000 литара млека, јер кад то упоредите са откупном ценом долазите до цифре од око милион динара. Локална самоуправа је својим ангажовањем, а захваљујући разумевању полицијске управе  који су имали слуха за пољопривредне произвођаче правовремено реаговала и решила овај велики проблем", каже Зоран Тасић, командант Општинског штаба Опово за ванредне ситуације.

И ратарима у општини Опово се изашло у сусрет, јер пољопривредни радови не могу да чекају и они су добили посебне дозволе за рад на њиви , јер  пролећна сетва не сме да касни.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво