Локализован пожар на зворничкој депонији

Пожар који је почетком недеље избио на депонији у Зворнику у Републици Српској, у близини граничног прелаза Каракај, коначно је локализован. Депонији се налази уз саму обалу Дрине, па су дим и непријатни мириси правили проблеме и мештанима на подручју наше земље.Неопходно је трајно решење јер пожари ту избијају и неколико пута годишње.

За гашење пожара на депонији Тилић ада, у непосредној близини Зворника, ватрогасицима, радницима комуналног предузећа, али и сектора цивилне заштите, било је потребно два дана. Исто толико су и мештани Малог Зворника и околних села, смештених уз супротну обалу Дрине, имали проблеме због непријатних мириса и дима. И то, тврде, није први пут.

"Са наше стране то је било страшно, то је био црн дим и онда прелази овамо у Србију код нас, ја сам овде у Радаљу, и баш је било тешко и дисати. Је л се често дешавају такве ситуације? Па прилично често, бар три пута годишње сигурно", каже Зоран Јокић из Радаља.


Депонија у Зворнику представља и еколошки проблем, јер приликом високог водостаја Дрине смеће завршава у кориту реке. Иако се отпад из тог града већ четири године одлаже на регионалну санитарну депонију, за Тилић аду, и даље нема решења.

Да је оно неопходно потврђује и председник Општине Мали Зворник. "Огроман проблем имамо са том депонијом када дође тамо до паљења или самозапаљивања те депонија јер сав онај несносан смрад, сва она испарења од те депоније у ваздуху, струјање то ветар носи ка општини Мали Зворник и Доње насеље месне заједнице Радаљ, Борина, а и ове друге, малтене не може да се живи. Ми смо се обратили нашем Министарству екологије и заштите животне средине где се надам да ће они ступити у контакт са Министарством Републике Српске и онда да се нађе нека финансијска конструкција, да ли је то преко прекограничне сарадње, ИПА фондова, ту углавном велика средства требају и не верујем да град Зворник може то да санира", каже Зоран Јевтић, први човек Општине.


У саопштењу  градоначелника Зворника наводи се да узрок пожара на депонији Тилић ада још  није познат. Реч је о депонији која се простире на 26 хиљада метара квадратних, и на којој се званично отпад не одлаже од краја 2016. године. У саопштењу се наводи и да ће град Зворник у наредном периоду обезбедити средства за израду Студије о стању животне средине, након чега ће бити могуће пријављивање за различите фондове, како би се овај вишегодишњи проблем коначно решио.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво