Регулацијом корита реке Груже Книћани спремни за веће падавине

Изливање Груже прошле године у јуну, нанело је велике штете у селима Краљева и Кнића, па се приступило комплетној регулацији корита реке. У првој фази сређено је корито у дужини од 3 километра, а у току је реагулација водотока другог реда. Поред свих потешкоћа које је донело ванредно стање, у Општини Кнић морају да раде и на реализацији овог пројекта како би се имања и њиве заштитиле од евентуалних поплава.

Реализација заједничког пројекта општине Кнић и града Краљева на регулацији корита реке Груже почела је почетком 2019. године. Радови су изведени на најкритичнијем делу реке  где се најчешће изливала и наносила велике штете пољопривредницима. 

Милану Туцаковићу из книћанског села Честина поплављено је 20 хектара земље. Он се бави и сточарством, од чега издржава породицу, а то што се радови на обезбеђивању реке од поплава приводе крају, каже, за њега су велико олакшање.

"Река је плавила много и зарасла у растиње, храстови, врбе, тополе, нисам ни сумњао да ће сада све ово да се очисти, посече, уреди посечени су пањеви и урађен је бент, сматрамо да више неће бити поплава", каже Милан.

Техничким решењем очишћено је корито реке, а изградњом трапезног протицајног профила од ископаног материјала формирани су „зечји" насипи, па се вода  ту најпре повукла а усеви опоравили. Трајно решење на  санацији Груже је још сређивање водотокова другог реда а радови се приводе крају.

"Сада уређењем реке Груже и притокама другог реда стварају се услови да домаћини своја земљишта уреде квалитетно и да могу да посаде и расаде профитабилне културе у том делу наше општине и уберу већи приход ове године", истиче Мирослав Николић, председник Општине Кнић.

На радовима у овој последњој фази сређивања водотокова утрошено је 113 милиона динара, чиме ће бити уређено око 16 километара реке, а пројекат  је реализован у сарадњи Општине Кнић са Канцеларијом за јавна улагања и Водопривредним друштвом "Западна Морава". 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво