Поморавски калемари с маскама у резидбу

У Расинском округу калемарском производњом бави се више од 5.000 људи. Највише их је у Великој Дренови код Трстеника. У престоници калемарства и околним селима, производњу су прилагодили мерама заштите од коронавируса и условима ванредног стања.

На реду су млађи, да покажу умеће у овом занату. У калемарници Бојана Милановића, нема радника старијих од 55 година, који су мајстори овог заната. Поштују се прописи, носе се заштитне маске, држи растојање, а у просторијама у којима у нормалним околностима ради и по тридесетак калемара, највише је петоро радника.

"Морамо после пет да дођемо, завршавамо пре пет да бисмо стигли кући. И сад се то ради у овом периоду, ових месец дана", каже Илија Ратајац, калемар из Велике Дренове.

Највештији дневно могу да окалеме три до пет хиљада резница. Ограничавањем кретања, односно радног времена, смањена је и производња. За количину која се пре ванредног стања производила за три до четири дана, потребна је седмица. Прибојавају се даљих забрана.

"Онда ништа не бисмо могли да одрадимо. Не бисмо могли да спроведемо калемарску производњу, а не бисмо могли ни ове саднице које имамо тренутно на хладњачама, где винари наши треба да преузму и да то посаде , они не би могли уопште ни да посаде то", истиче Бојан Миловановић, калемар и виноградар из Велике Дренове.

У току је и калемљење воћних садница на отвореном. Читав процес овим темпом могао би да се заврши до краја априла.Општина је објавила да могу да се набаве дозволе за винограде и за воћњаке ако се деси да буду и неки јутарњи мразеви и да се изађе на терен да се пали, а за нашу неку производњу тренутно нам нису потребне.

Бојан Милановић, иначе и познати винар и виноградар из Велике Дренове, двоструки је освајач златне медаље за мерло, на специјализованом сајму у Бергаму, италијанском граду који је највише погођен овом пандемијом. Потпуно је свестан опасности које овај вирус носи, али припрема вино у нади да ће се до септембра када се сајам одржава, живот у Италији и Србији вратити у нормалу.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво