Ко брине о дивљим животињама на Јадовнику

И у време ванредног стања и ограниченог времена за кретање, чланови пријепољског удружења „Јадовник – оаза нетакнуте природе“, настоје да обезбеде довољно хране за за белоглаве супове, вукове, медведе и осталу дивљач на хранилишту, на Јадовнику, планини изнад Пријепоља.

И поред снега који је пао ових дана, од пре 10-ак дана на хранилиште Кашан долази и медвед Милош, после уобичајеног периода хибернације, па се чланови удружења труде да бар једном недељно, поштујућу мере у време ванредног стања,  изнесу довољно хране за све посетиоце овог „ресторана" на отвореном.

"Довијамо се како знамо и умемо, није златно време, нема много хране; биљне хране, хране биљног порекла имамо довољно за сада, али животињског порекла, кланице, онда угинућа све је смањено, али издржавамо некако", каже Вјекослав Јоксимовић из Удружења грађана "Јадовник - оаза нетакнуте природе".
Смењују се белоглави супови због којих је пре десетак година и постављено хранилиште, вукови, дивље свиње, а како показује видео надзор хранилишта и један нови млади медвед у време када нема старијег Милоша, кога српски Тим за мониторинг медведа прати већ две и по године преко сателитске огрлице која му је стављена.
"Занимљив је податак да је он, нпр, у јануару боравио у два различита брлога, односно двије пећине на некој дубини од 4-5 м, у једном изузетно лијепом да кажем гнијезду, направљеном од траве, маховине и од ситног грања, а онда чим је кренуло лепо време он је кренуо ван тих брлога. Медјутим, како су на планини, како падају нови снегови, тако је и он правио још два примитивна брлога", додаје Јоксимовић.
Уз бригу да обезбеде довољно хране за сву јадовничку дивљач,  у отежаним условима, чланови удружења, поштујући све прописане мере, завршавају и акцију бројања гнезда белоглавих супова у клисури реке Милешевке, откривши још пар нових, уз досадашњих 35 парова небеских краљева милешевске колоније.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво