Ове године више субвенција за сточаре у Лапову

Општина Лапово је прошле године поделила субвенције у оквиру програма за развој пољопривреде у износу од два и по милиона динара за 400 газдинстава. И ове године износ за расподелу субвенција је у истом износу, а за субвенције ће моћи да аплицирају и домаћинства која се баве сточарством.

Дејан Протић са породицом живи од воћарства, за сада има засаде трешања на два хектара које продаје домаћим купцима који их пласирају даље на руско тржиште.

У плану има да воћњак прошири, а од општине већ четврти пут добија помоћ у виду субвенција. Ове године тај износ је био 150.000 динара.

"Од Општинских субвенција добио сам систем за заливање, кап по кап, бетонске стубове за шпалире за ограђивање плаца, плетену жицу, све што служи за уређање воћњака", рекао је Дејан Протић.

Његове комшије браћа Владимир и Милан Павловић дипломирани су инжењери, немају посла у струци али се зато, како кажу, успешно баве узгојем оваца.

За сада имају 50 грла која су смештена у 70 квадрата, а ове године ће аплицирати за субвенције како би проширили посао.

"Поред стоке обрађујемо и 20 хектара земље, али сточарство желимо да разрадимо, грађењем објекта од 70 квадрата на већ постојећих 70 много значи, да буде неких сто педесет квадрата да се проширимо а у плану нам је да у току године изађемо на 100 приплодних грла", рекао је Милан Павловић.

Од ове године Општина је одвојила средства, а циљ им ја да заинтересују још младих попут браће Павловић да се озбиљно баве сточарством.

Иван Шишковић, помоћник председника општине Лапово, каже да су определили два милиона за директне мере вештачке оплодње приплодних грла. У питању је 150 грла у 25 пољопривредних газдинстава који су искористили ове мере у току прошле године.

Што се тиче повратка и улагања на селу пример је Дејан Томовић, Крагујевчанин који је одлучио да се у Лапову озбиљно бави воћарством. У припреми је 60 хектара земље где ће на двадесет хектара посадити боровнице, а на четрдесет лешнике.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво