Цветно шаренило на једном хектару у Орашцу код Шапца

Породица Перић из Орашца код Шапца, четврт века бави се производњом цвећа. У пластеницима на чије загревање потроше више стотина тона угља, гаје више од педесет врста цвећа које продају на домаћем тржишту.

Осам хиљада циклама, процветало је ове зиме у расаднику породице Перић из Орашца. Од садње у саксију, до цвета за продају, прошло је шест месеци.

 

"Оне су захтевне, у том смислу, за редовним заливањем и прехрањивањем. Воле јако пуно хране. За жене које их добију, морам да нагласим да јако воле ђубриво са наглашеним калијумом, да би биле јако цветне. За температуру нису сувише захтевне, њима је температура 10-12 степени оптимална за раст и лепо цветање", објашњава Дејан Перић, произвођач цвећа из Орашца.

У пластеницима, цвеће гаје током целе године. И Осми март, када почиње сезона продаје, прославили су радно.

Дејан Перић додаје: "Осми март нам је нека одскочна даска. Неки први озбиљнији приход у нашој производњи. Где нам даје могућност да можемо, лакше, што ја кажем да дишемо, да бисмо могли платити огрев, јако пуно нам новца оде преко зиме потрошимо на огрев, и то је нешто што нам значи баш доста да би кренули даље.''

"Скидамо труле листове, и цветове који су прецветали, да буде спремно за продају", каже Пајка Мијајловић из Јаловика.

Александар Урошевић из Трбушца пре три године почео је ту да ради: "Разликујем доста цвећа. Деведесет одсто знам која је која биљка, који је који цвет. О цвећу сада знам више од своје жене'', каже Александар.

За загревање пластеника у току зиме, потроше и до 300 тона угља. Перићи на једном хектару производе више од 50 врста цвећа - највише виола.

"Један део садње виола обављен је током јесени, октобра месеца. Али ми имамо и производњу и продају виола и за пролећни део, многи то обаве у пролеће, али је много квалитетније то урадити октобра месеца", наводи Дејан Перић, произвођач цвећа из Орашца. 

Пре двадесет пет година, уместо поврћа, браћа Перић почели су да гаје цвеће. Користе државне субвенције за набавку опреме и годишње произведу више од милион саксија расада.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво