Опстанак младих на селу, какав план има ивањички крај

Канцеларија за младе општине Ивањица учествује у пројекту "Пољопривреда је спремна за иновације" који спроводи Омладински клуб Нови Пазар у партнерству са Удружењем младих агронома. Оснивањем Саветодавног центра за младе пољопривреднике у 15 општина у Србији желе да кроз радионице и едукацију пруже подршку младима да остану на селу и своју каријеру покрену или унапреде.

Млади пољопривредници из удаљених ивањичких села често наслеђују земљиште или чак већ развијено газдинство. Ипак, тврде, за опстанак на селу, то није довољно.

"Ово подручје је веома повољно за младе, за пољопривреду и за сточарство, али фале нам субвенције, помоћ, јер млади доста одлазе са села, јер не могу сами ни да изгурају то што је потребно да би се боље живело и да би се нешто направило, неки приходи", каже Александар Милојевић из села Кушићи. 

Да остане на селу Милисав Златић није имао дилему. Уз пољопривреду, бави се и прерадом дрвета и верује да ту припада.

"Да имамо боји пут доста би више младих остајало овде и то нам је неки приоритет. Лакше би дошли људи", каже Милисав Златић.

У Осоници живи доста младих пољопривредника. Драгана Милутиновић већ дуго има регистровано домаћинство.

"Није да не може да се живи. Тражи пуно одрицања, као и све остало, али сматрам да држава треба још више да субвенционише нас младе пољопривреднике, па и младе предузетнике који су остали на селу и кренули да се баве неким послом", каже Драгана Милутиновић.

За пројекат "Пољопривреда је спремна за иновације" у ивањичким селима пуно је заинтересованих.

"Пројекат се састоји у томе да млади добију информацију увек на који начин могу добити средства да покрену своју производњу, да добију савет како да попуне одређене апликације, да се едукују у одређеној области, у некој пољопривредној грани која је њима занимљива", каже Иван Стаменић из Канцеларије за младе у Ивањици. 

Уз Саветодавни пољопривредни центар млади на селу имају могућност да науче да направе бизнис план, организују производњу, промовишу и пласирају призводе.

У пројекту који финансира Европска унија и Министарство финансија учествује 15 општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво