Пајсијевић код Кнића: Сваки четврти становник у десетој деценији

Пајсијевић, село у општини Кнић, има око 460 становника, познатих по дуговечности: сваки четврти становник је на прагу десете деценије. За то су, кажу, заслужни здрав начин живота и чист ваздух на обронцима Котленика.

Љубица и Јаблан Пантовић у браку су  65 година. Ови деведесетогодишњаци живе од пољопривредне пензије, држе стадо оваца, а годинама су бавили сточарством и ратарством.

 

"Наредимо стоку, краве, овце, свиње све смо то држали, е после вечерамо, у 10, 11 легнемо да спавамо, али се договоримо шта сутра радимо, нисмо ми имали времена да се свађамо и правимо прељубе", каже Јаблан.

"Овде људи живе дуго јер је ваздух чист и природа је добра", наглашава Љубица, "једемо чисту храну и здраву, то је нема шта друго."

Јелика и Александар Туцаковић на прагу су деведесетих, у браку су добили троје деце, имају три унука и једног праунука, бавили су се пољопривредом, сада живе од пензије и кажу да их здравље одлично служи.

Јелика о свом браку каже: "Ја и мој Леко живимо у браку 62 године, некада послуша он мене некада ја њега, и ето тако доживесмо ове године."

"Весело је било, дружење, људи су се поштовали, није било препирки, мало смо се шалили и све је то у реду", истиче Александар.

Историјски архив и матичне књиге рођених који су сачувани у сеоској цркви, сведоче да су мештани села дуго живели.

"Можемо да се похвалимо да имамо велики број становника у односу на укупан број становника који живе 90 и дуже година. Пар њих је живело и дуже од 100 година. Последњих година имамо више од десетак људи који имају више од 90 година тако да су кандидати за стогодишњаке у овом столећу", каже Светлана Анђелић, начелница Општинске управе у Книћу.

Док се брачни пар Пантовић до сеоске продавнице и даље одвезе "фићом" који су купили на кредит 1981. године, Јелика пише песме, има их много и све их зна напамет, радо их рецитује свима, али највише Александру који јој је, каже, најважнији критичар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво