Да се истина не заборави

Породица Александра Саше Марковића, револуционара, публицисте и новинара, који је преминуо 1994. године, предала је Историјском архиву града Пожаревца богату Марковићеву заоставштину од које ће бити формиран легат.

Александар Саша Марковић био је револуционар, публициста, новинар. Рођен је 1927. године у Пожаревцу. Његове књиге и записи значајно су сведочење о Народноослободилачкој борби у пожаревачком крају.

„Саша је био такав стваралац, да је све оно што је у животу радио, писао, доста је књига написао. Добар део тога посвећен је баш Пожаревцу, а највише од свега то је о Пожаревачком партизанском одреду“, каже Љиљана Марковић, супруга Саше Марковића.

„На моје питање: зашто, тата, стално пишеш о рату, он ми је увек одговарао: да се истина не заборави. Па мислим да је ово прави начин и остварење тих његових жеља, да сва та документа и књиге и публикације које је написао предамо једној озбиљној институцији као што је Архив“, истиче Дубравка Марковић, Сашина ћерка.

Бројне записе, стенографске белешке, фотографије, магнетофонске траке и богату библиотеку, породица Саше Марковића поклонила је Историјском архиву града Пожаревца, како би на једном месту било сачувано његово дело.

„Дана 25. јуна смо и формализовали једним споразумом о преузимању комплетне заоставштине Александра Саше Марковића у Историјски архив Пожаревца, и та грађа и богата библиотека се већ налази у Историјском архиву Пожаревца, у нашем депоу“, наглашава Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревца.

„Најважније у целој овој причи је антифашизам и оно што се у периоду од '41. до '45. дешавало, из пера човека који је био учесник тога“, каже Александар Ђокић, начелник Браничевског округа.

Иако је више од пола века провео у Београду, до своје смрти 1994. године, Саша Марковић је наглашавао пожаревачко порекло. Породица Марковић живела је у улици која данас носи име старијег Сашиног брата, Драже Марковића Рође, комесара Стишког партизанског одреда, кога су Немци стрељали 1943. године. Кућу је Саша Марковић својевремено продао, али данас је оронула и запуштена и у њој нико не живи. Породица, али и начелник Браничевског округа, најавили су да ће покренути иницијативу за утврђивање власништва над њом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво