Уређење критичне деонице сеоског пута

Горње Левиће, једно је од 58 насељених места бруске општине расутих по падинама Копаоника. Почетком октобра у засеоку Мутара догодила се несрећа, у којој је возач трактора трагично настрадао, што је мештане покренуло да од МЗ, општине и ресорног министарства поново затраже решење дугогодишњег проблема - уређење најкритичније деонице сеоског пута.

Од асфалта до Горњих Левића 16 је километара утабаног пута, типичног за планинска села. На траси која је због клизишта више пута измештана, спорно је 300 м. Деоница са великим успоном на којој су три оштре кривине.

"Најгоре кад је киша и кад је снег. Не може да довеземо храну за стоку, не може да болесне старце превеземо до лекара", каже Драган Спасић, из засеока Мутара.

"Треба неку помоћ да имамо, прилаз кући солидан. Не болесника да терамо на колица да спустимо доле до у поток", наглашава Радован Спасић, из засеока Мутара.

У Мутари и суседним засеоцима двадесетак је домаћинстава, махом старачких. Живе од сточарства, производње кромпира и малина.

"Што нешто произведемо не можемо да продамо. Неће нико ту да дође. Не смеју, кажу лош пут, дотерајте нам до асфалта доле. А ја немам ни са чим да отерам", наглашава Слађан Јаковљевић, из Горњих Левића.

"Народ је давао у Куршумлију малине на пример. Што да дају доле, боље нашима овде. Због тог пута, не може да дође камион", говори Савко Ракић, из Горњих Левића.

За уређење путева у МЗ Ђерекаре, којој Горње Левиће са још четири села припада, Општина Брус ове године определила је пет милиона динара .

"Око 100 км путних праваца припада овој месној заједници. Овај путни правац је конкретно 2016.прочишћаван, 2017.добили су овај мост где смо сада прошли", каже Бојана Милетић, председница МЗ Ђерекаре.
"Тачно је. Има више кривина. Нису баш много добре , али је немогуће, осим неког великог минирања, и улагања неких огромних средстава. То бруска општина нема, на жалост. По мени, да пошаљемо булдозер неки да се овај пут мало на кривинама поравна, наспе и да се доведе у неко пристојније стање, ових 300м на кривинама", истиче Миодраг Станковић, референт за одржавање инфраструктуре Општине Брус.

Од 1.000 км путева на подручју Бруса 340 км одржава се општинским средствима за шта је у буџету ове године издвојено 80 милиона динара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво